ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Daily

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Θέλουμε ευρώ. Είμαστε ιδεαλιστές χωρίς αυταπάτες.



«O JFK είχε πει ότι «πρέπει να είμαστε ιδεαλιστές χωρίς τις αυταπάτες». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτούμε στην Ελλάδα αν πραγματικά –που κατά την γνώμη μου ναι- αξίζει να κάνουμε θυσίες για να είμαστε μέρος αυτού του ευρωπαϊκού ονείρου, το οποίο πολύ το συκοφαντούμε τώρα τελευταία, και το ευρώ είναι ένα κομμάτι αυτού του ευρωπαϊκού project, αυτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που στο κάτω κάτω εξασφάλισε την ειρήνη για τα τελευταία πενήντα- εξήντα χρόνια».


Πέντε λεπτά, το πρωί της Κυριακής 19/2/2012, με τον Ν.Υποφάντη και τον Ν.Ανδρίτσο, στην εκπομπή «Στο Στόμα το του Νίκου», στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, για το δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή, εν'όψει του debate της Intelligence Squared Greece.







nikosnikos20120219_trimmed.m4a
Listen on Posterous



Ν.Υποφάντης: Το θέμα είναι από εδώ και πέρα, μετά την κουβέντα που θα γίνει αν τελικά πειστεί η κοινωνία ότι θα πρέπει να μείνουμε στο ευρώ ή τελικά αν πειστεί η κοινωνία ότι θα πρέπει να πάμε στην δραχμή.


Νομίζω ότι το σημαντικό είναι, καταρχήν, να αποφορτιστεί αυτή η συζήτηση και να φύγει από αυτό το συμβολικό επίπεδο. Γιατί πιστεύω ότι αυτό το θέμα, που είναι πολύ σημαντικό, έχει αναχθεί στο επίπεδο «υπέρ ή κατά του μνημονίου»: είσαι υπέρ του ευρώ, είσαι υπέρ του μνημονίου - είσαι κατά του ευρώ, είσαι κατά του μνημονίου. Τελικά στις δημοσκοπικές δημοκρατίες όπου ζούμε και όπου πραγματικά η κοινή γνώμη επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει αυτή η ερώτηση. Για αυτό λοιπόν και το debate αυτό, παρουσιάζοντας και τις δύο πλευρές, θα βοηθήσει τουλάχιστον να δούμε τα πράγματα στην ουσία τους, απαλλαγμένα από τέτοιες συνθηματολογικές προσεγγίσεις.


Ν.Ανδρίτσος: Γρηγόρη Φαρμάκη, αυτό που λένε πολλοί ότι εν τέλει άμα πάμε στην δραχμή-επειδή είσαι επιχειρηματίας το ρωτάω αυτό- άμα πάμε στην δραχμή στην τελική θα έχουμε και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και εταιρείες δηλ. θα έχουμε μια πραγματική άνθηση, ένα ξέσπασμα αναπτυξιακό, ποια είναι η άποψη σου πάνω σε αυτό;


Νομίζω ότι η κα Ξαφά, λίγο πριν, το απήντησε πάρα πολύ σωστά· και το απήντησε ακόμα καλύτερα η κα Bloomfield λίγο νωρίτερα στην εκπομπή σας, που είπε πραγματικά πώς μια οικονομία αναπτύσσεται. Δεν είδα εκεί να αναφέρεται πουθενά στην ανταγωνιστικότητα της Αυστραλίας με την υποτίμηση του νομίσματος της.


Να σας πω για λίγο την προσωπική μου γνώμη: ναι η δική μας εταιρεία, ως εξαγωγική, για παράδειγμα, θα είχε ωφεληθεί. Αλλά θα έπρεπε να πηγαίνω σε αυτήν την εταιρεία, όπου θα δούλευαν άνθρωποι οι οποίοι θα ήταν φτωχοί και δυστυχισμένοι. Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Δεν νομίζω δηλαδή ότι, άμα δει κανείς τα πράγματα στην ουσία τους, μπορεί πραγματικά να πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν με μια υποτίμηση της δραχμής.


Στην οικονομία δυστυχώς παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες είναι ότι θα πρέπει να δούμε τι εξάγουμε, τι παράγουμε, ποιοί είναι οι ανταγωνιστές μας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουμε, και να δούμε πραγματικά αν μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί όντας φτηνότεροι από αυτούς. Πιο ανταγωνιστικοί από τους Τούρκους, ας πούμε, που πουλάνε πολύ καλό τουριστικό προϊόν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Ή από τις άλλες χώρες, που εξάγουν αγροτικά προϊόντα. Άρα δεν είναι εκεί η λύση. Αυτή η λογική της υποτίμησης θα μας οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και μείωση του βιοτικού επιπέδου. Μπορεί τις εξαγωγικές εταιρείες να τις συμφέρει, αλλά δεν μπορείς να ανθίσεις σε ένα περιβάλλον που δεν ανθίζει και αυτό.


Ν.Υποφάντης: Και τις εξαγωγικές εταιρείες και σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό και θέλουν να τα φέρουν μέσα.


Μα νομίζω ότι τελικά αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Διάβαζα σήμερα ένα άρθρο στον Economist για το τι έγινε πραγματικά στην Αργεντινή. Τελικά οι εταιρείες που κάνουν δουλειές συνήθως έχουν συμβόλαια στο εξωτερικό και τα λεφτά τους στην Ελλάδα και αυτές τις εταιρείες θα τις πλήξει, ακόμα κι αν είναι εξαγωγικές, μια έξοδος από το ευρώ και μια υποτίμηση, ενώ αντιθέτως, εταιρείες ή επιχειρηματίες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και χρωστάνε στην Ελλάδα μάλλον θα ευνοηθούν.


Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψετε να πω κάτι άλλο. Να φύγουμε λίγο από το χώρο της οικονομίας. Το ερώτημα αυτό είναι και ένα πολιτικό ερώτημα – το ναι ή όχι στο Ευρώ - και αυτή την πολιτική διάσταση την ξεχνάμε συνήθως.


O JFK είχε πει ότι «πρέπει να είμαστε ιδεαλιστές χωρίς τις αυταπάτες». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτούμε στην Ελλάδα αν πραγματικά –που κατά την γνώμη μου ναι- αξίζει να κάνουμε θυσίες για να είμαστε μέρος αυτού του ευρωπαϊκού ονείρου, το οποίο πολύ το συκοφαντούμε τώρα τελευταία, και το ευρώ είναι ένα κομμάτι αυτού του ευρωπαϊκού project, αυτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που στο κάτω κάτω εξασφάλισε την ειρήνη για τα τελευταία πενήντα- εξήντα χρόνια.


http://gregoryfarmakis.posterous.com





Permalink

| Leave a comment »

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews