ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Daily

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Καθεστωτική διαγραφή Χατζηγάκη [ανανέωση άρθρου]

Καθεστωτική διαγραφή Χατζηγάκη [ανανέωση άρθρου]:

του Θόδωρου Αθηναίου




Αν αναλογιστεί κανείς μερικές παραμέτρους αυτής της διαγραφής, αντιλαμβάνεται ανάγλυφα το καθεστώς στο οποίο εσχάτως έχει περιέλθει η ΝΔ.

Ας μη ξεχνάμε ποιος είναι ο κ. Σαμαράς και ποιος είναι ο κ. Χατζηγάκης.


Το προφίλ του Χατζηγάκη


Ο κ. Χατζηγάκης σπούδασε στην Ελλάδα στη Νομική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στις πολιτικές επιστήμες σε Αγγλία και Γαλλία.


Είναι αυτοδημιούργητος δικηγόρος που εκλέγεται συνεχώς βουλευτής της ΝΔ από το 1974. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Εργασίας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.


Αντιπροσωπεύει μια μάλλον περισσότερο μετριοπαθή τάση στο κόμμα. Επίσης έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο


Το προφίλ του Σαμαρά


Ο κ. Σαμαράς, μπήκε στη ΝΔ μετά από “κληρονομική” διαδοχή του Θείου βουλευτή Μεσσηνίας Γεωργίου Σαμαρά (κατά τα άλλα καταγγέλλει την “οικογενειοκρατία”). Σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Κολλέγιο Αμχερστ των ΗΠΑ με μεταπτυχιακό στο Χαρβαρντ.


Εξαιτίας του Κων. Μητσοτάκη (που ο Σαμαράς δείχνει να εχθρεύεται) ανήλθε σχεδόν ακαριαία στην ιεραρχία της ΝΔ. Έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών της Οικουμενικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.


Προφανώς μη-εκτιμώντας τις ευθύνες της ταχείας ανέλιξής του, αποχώρησε για σχεδόν μία 10ετία, αφού πρώτα αποστάτησε και ανέτρεψε την ΝΔ από κυβέρνηση, ιδρύοντας τον δικό του πολιτικό χώρο, την ΠΟΛΑΝ.


Αφού επί μια δεκαετία αντιπάλεψε σφοδρά την ΝΔ, στερώντας της την πολυπόθητη εκλογική νίκη, όχι μόνο επανήλθε στους κόλπους της, αλλά κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, έχοντας στο πλευρό του το έτερο μπουμπούκι της ΝΔ, τον αναλόγου ιστορίας και ήθους κ. Αβραμόπουλο.


Ισχύει ότι ποτέ του δεν έχει δουλέψει στη ζωή του και οι πολυδάπανες πολιτικές επιλογές του προφανώς στηρίχτηκαν από την εύρωστη οικογένεια της γυναίκας του, αν και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί ερωτηματικά αν αρκούν για να οργανώσει κανείς ένα ολόκληρο κόμμα ανά την Ελλάδα (την ΠΟΛΑΝ).

Οι καταγγελίες του Χατζηγάκη


Οι καταγγελίες του κ. Χατζηγάκη, δεν είναι ούτε μυστικό, ούτε κάποια αμφιλεγόμενη άποψη: Ο κ. Σαμαράς έφερε μία ακροδεξιά τάση στη ΝΔ, και σε κορυφαίες θέσεις στελέχη της ΠΟΛΑΝ, που για χρόνια εχθρεύονταν την ΝΔ, της στέρησαν την εξουσία και γενικά αφαίρεσαν πολλά από την παράταξη.


Είναι αυτά τα στελέχη, ευκαιριακά μέλη της ΝΔ, που μόλις πρόσφατα αποτελούσαν ορκισμένους εχθρούς της, που ο Χατζηγάκης χαρακτήρισε “ακροδεξιά σταγονίδια που κινδυνεύουν να μεταβάλλουν την φυσιογνωμία της παράταξης”, φυσιογνωμία που περιλαμβάνει 3 τάσεις και όχι αποκλειστικά την μία που επιχειρείται να επιβληθεί.


Πρόκειται για αιχμηρή δήλωση, που ωστόσο θεμελιώνεται σε δικαιολογημένη αγανάκτηση στελεχών και όχι αποκλειστικά στην άποψη του κ. Χατζηγάκη.


Και μόνο η ιστορική διαδρομή του κ. Χατζηγάκη σε σύγκριση με αυτή του κ. Σαμαρά, επιβάλλει στον δεύτερο όχι μόνο να σέβεται, αλλά να σκεφτεί σοβαρά την άποψη του πρώτου.


Αντί αυτού, με συνοπτικές διαδικασίες στο όριο της παρέκκλισης του καταστατικού λειτουργίας, τον διέγραψε από την παράταξη, χωρίς καμία ενημέρωση, κλήση απολογίας ή στοιχειώδη τεκμηρίωση. Πρόκειται για πολλοστό στέλεχος για το οποίο ο κ. Σαμαράς δρα κατά αυτόν τον καθεστωτικό τρόπο.


Η ημέρα αυτή και οι συμβολισμοί που προκύπτουν, σηματοδοτούν μια βαθιά κρίση αξιών στη ΝΔ. Δεδομένου ότι μεταξύ άλλων, η ΝΔ εγκλωβίζει αρκετά αξιόλογα στελέχη στους κόλπους της, ίσως είναι πλέον ανάγκη να διεκδικήσουν κάτι καινούριο, φρέσκο πάνω στις αξίες που διαχρονικά υπηρετούσε για αυτή τη παράταξη ο ιδρυτής της Κων. Καραμανλής.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews