ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Daily

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ευχούληδες.


"Δεν θέλουμε ούτε την καγκελόφρακτη δημοκρατία, ούτε το "μπάχαλο" που εξ'αντικειμένου υπονομεύει τη δημοκρατία" δήλωσε η Δημοκρατική Αριστερά για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. Κάθε φορά που στέλεχός της ΔΗΜΑΡ κάνει δήλωση, δίνει την εντύπωση ότι αμέσως πριν είχε ρίξει κάποιο νόμισμα σε τυχερή λίμνη και τώρα κάνει μια ευχή: "Κάνε Άγιε μου να μην έχουμε κάγκελα αλλά ούτε κι επεισόδια στις παρελάσεις ".  Τέτοια εξάλλου είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ και για τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας. Από τη μια θέλει να μείνουμε στο ευρώ αλλά χωρίς να εφαρμόσουμε τα μέτρα του Μνημονίου. Λέει 'ναι' στα δανεικά της Τρόικας (και σε ακόμη περισσότερα) αλλά μόνο με τους όρους μας. Θέλει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά καμία απόλυση. Η Δημοκρατική Αριστερά υπόσχεται την πίτα ολόκληρη, τον σκύλο χορτάτο, είναι μοδάτη και φοριέται όλες τις εποχές. Πάρε κι εσύ μια ΔημΑρ και θα μπορείς να το παίζεις αντιμνημονιακός με κοινωνικές ευαισθησίες αλλά παράλληλα ρεαλιστής που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μονά, ζυγά κερδίζεις: από τη μία γλιτώνεις την κρεμάλα των αντιμνημονιακών αφού είσαι κι εσύ λιγάκι επαναστάτης κι από την άλλη οι μεταρρυθμιστές σε χαρακτηρίζουν "σοβαρό αριστερό" και "ψύχραιμη φωνή". Ε κι αν ποτέ σου ζητηθεί η γνώμη για κάποιο θέμα ρίξε 5 cents (γιατί είσαι ευρωπαϊστής αλλά και παιδί του λαού) στη λίμνη και κάνε μια ευχή.

Πολλοί φίλοι της ΔΗΜΑΡ απαντούν στα παραπάνω κάπως έτσι:  "...μπορεί μερικά πράγματα από την κριτική σου να είναι σωστά όμως κάποια άλλα πιστεύω ότι μας αδικούν. Συγκεκριμένα αυτά που δεν μας αδικούν είναι σωστά αλλά και το αντίστροφο. Όπως και να 'χει κάθε κριτική είναι δεκτή και ο διάλογος πάντοτε μας βελτιώνει". Αξιαγάπητα πλάσματα. Είπα λοιπόν να ρίξω μια ματιά στις θέσεις που έχει αναρτήσει το κόμμα στην επίσημη ιστοσελίδα του για να πάψω να τους αδικώ πια. Ανάμεσα στα διάφορα ευχολόγια βρήκα και τα εξής:

  • - Πλαφόν σε μισθούς όλων των εργαζομένων και λειτουργών του δημόσιου τομέα και όλων των εισηγμένων Δημόσιων Επιχειρήσεων. Ανώτατος μισθός το τετραπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
  • - Πλαφόν σε συντάξεις. Ανώτατη επιτρεπόμενη σύνταξη ίση με το διπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

 Αυτά παρουσιάζονται ως μέτρα που θα περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες. Δεν ξέρω αν εκεί στη ΔημΑρ πιστεύουν πως τέτοιες προτάσεις 'χτυπάν ωραία στο αφτί' αλλά ας δούμε τι σημαίνουν στην πράξη. Το Wikipedia μας πληροφορεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε ονομαστικές τιμές το 2011 ήταν 27.875 δολάρια ή 21.015 ευρώ. Κάνοντας τους υπολογισμούς βρίσκουμε ότι οι ανώτερες συντάξεις θα περιοριστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΗΜΑΡ στα 3500 ευρώ, ενώ οι ανώτεροι μισθοί του δημοσίου περίπου στα 7000 ευρώ τον μήνα (υπολογισμένα σε 12μηνα έτη). Όλα αυτά σε ένα κράτος που ο δημόσιος τομέας του μόλις χρεοκόπησε και τα ασφαλιστικά του ταμεία υπάρχουν ακόμη λόγω κρατικών επιχορηγήσεων. Μας δουλεύουν στα ίσια ή μήπως σκοπεύουν να απολύσουν αρκετούς δημοσίους υπαλλήλους ώστε να μπορούμε να δίνουμε στους υπόλοιπους ακόμη κι 7 χιλιάρικα; Ακολουθεί η απάντηση: 
  • -Σταδιακή μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, μέσα από το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το 2015, με αυστηρή εξαίρεση τομέων, όπως παραϊατρικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας, τομείς πολιτισμού και προστασίας περιβάλλοντος, μετά από σύμφωνη γνώμη της Βουλής.

 Ο δημόσιος τομέας μένει άθικτος λοιπόν, εκτός από εκεί που αυξάνεται. Οι τομείς που αναφέρεται ότι εξαιρούνται του παγώματος (όπου δηλαδή θα γίνουν προσλήψεις) είναι ενδεικτικοί και μόνο (προσέξτε το '...όπως...'). Η λίστα μπορεί να εμπλουτιστεί αυθαίρετα και απροειδοποίητα. Ακαθόριστος είναι και ο αριθμός των προσλήψεων που θα γίνουν. Μάλλον εξαρτάται από τις  "ανάγκες". Αλλά ακόμη κι αυτό το πάγωμα θα διαρκέσει ως το 2015. Προφανώς ως τότε, με τέτοιου είδους μέτρα θα έχουμε μειώσει δραστικά τα ελλείμματα ώστε να μπορούμε να ξαναρχίσουμε το πάρτι. The Greek dream lives on.

  • - Απαλλαγή από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του, μετά από κατά περίπτωση αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες.

Αναρωτιέται κανείς ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις του δημοσίου που "δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του" . Μπορούν εύκολα να βρεθούν προσχηματικοί λόγοι για τον δημόσιο έλεγχό σε κάθε μια από αυτές ("φτηνό ρεύμα για τον λαό", "αξιόπιστη μέτρηση των κάπρων" κτλ). Ας αναζητήσουμε λοιπόν τι έχει ξεφύγει από τα ίδια τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τον Απρίλιο του 2011 ο Δημ. Χατζησωκράτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ έκανε την εξής δήλωση:

“Οι προωθούμενες από την κυβέρνηση μαζικές αποκρατικοποιήσεις οδηγούν σε εκχωρήσεις και πωλήσεις, που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και με τη βαθειά χρηματιστηριακή ύφεση πόρω απέχουν από τις πραγματικές τους αξίες. Εξάλλου, η ενδοτική στάση απέναντι στην εμμονή της τρόικας για εκχωρήσεις Τραπεζών δημοσίου χαρακτήρα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική για Δημόσιο Τραπεζικό πυλώνα, που και η κυβέρνηση πολλές φορές έχει υποσχεθεί”.

Συμπεραίνουμε ότι για να αρχίσουν οι όποιες αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να πρώτα να περιμένουμε να ανέβει το χρηματιστήριο για να ανέλθουν οι τιμές των δημοσίων επιχειρήσεων στις "πραγματικές" τους τιμές. Η κλασική δικαιολογία δηλαδή που προβάλουν οι κρατιστές όταν η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις φτάνει στο δια ταύτα. Φυσικά κανείς δεν ξέρει ποια είναι η "πραγματική" τιμή των επιχειρήσεων αυτών (αφού τέτοια έννοια δεν υπάρχει). Η τιμή σε κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι μια και είναι αυτή που είναι διατεθειμένη να δώσει η αγορά. Οι υπόλοιπες τιμές είναι αυθαίρετες και βρίσκονται μόνο στη φαντασία των κρατιστών. Αποτελούν συνήθως το πρόσχημα για να μη γίνει καμία αποκρατικοποίηση και να διατηρηθεί άθικτο το σοσιαλιστικό καθεστώς. Στην πραγματικότητα οι αποκρατικοποιήσεις μας απαλλάσσουν από τα ελλείμματα, τα μονοπώλια, τα ρουσφέτια, τα προνόμια και τη διαφθορά αυτών των επιχειρήσεων και αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

  • - Δραστικός περιορισμός του παραεμπορίου.
 


"Κάνε Θε μου να περιοριστεί το παραεμπόριο κι εγώ θα σ' ανάψω μια λαμπάδα να..."


  • - Εξάλειψη της διαφθοράς και διαπλοκής.

Μπλουμ... (-5 cents)

  • Θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας.
  
Το 2010 επιβλήθηκε αρχικά ο φόρος πολυτελείας που επικαλείται η ΔημΑρ. Διαβάζουμε σχετικά στα Νέα εκείνη την εποχή: 

 "[Ο φόρος πολυτελείας]... επιβλήθηκε το 2010 σε αυτοκίνητα μεγάλης εργοστασιακής αξίας - από 20.000 ευρώ και πάνω - με συντελεστές που κυμαίνονται από 10% έως και 40%, ενώ με φόρο πολυτελείας 10% επιβαρύνεται σειρά προϊόντων, από κοσμήματα, μεταξωτά χαλιά, δέρματα ερπετών και γουναρικά, μέχρι θαλαμηγούς, σκάφη αναψυχής και αθλητισμού. Φόρος πολυτελείας 20% επιβλήθηκε σε αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης. Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε αύξηση εσόδων 100 εκατ. ευρώ το 2010 από τον φόρο πολυτελείας, στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ και εντέλει ούτε αυτά εισπράχθηκαν. Τώρα εξετάζεται κατάργηση του φόρου αφού εκτιμάται ότι το μέτρο, όχι μόνο δεν απέφερε τα αναμενόμενα στα δημόσια έσοδα αλλά και επέφερε σημαντικό πλήγμα σε μεγάλο αριθμό κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων."

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι ένας τέτοιος φόρος δεν έχει ουσιαστικά καμία απόδοση. Η στόχευση εδώ είναι ξεκάθαρα το λαϊκιστικό χάιδεμα αφτιών. Δίνει την απατηλή εντύπωση ότι θα "τα πάρει" από τους πλούσιους μπουρζουάδες που όλη μέρα κάνουν βόλτες με τα σκάφη τους για τα δώσει στον λαό που υποφέρει. The crisis pay the plutocracy. Τώρα αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

  • -Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Όμως τον περασμένο Ιούλιο η Δημοκρατική Αριστερά υποστήριζε ότι το "άνοιγμα" των ταξί πρέπει να γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως προβλέπει σήμερα το νομοσχέδιο Βορίδη. Λογικά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι και τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα κάπως έτσι θέλει να ανοίξουν η ΔΗΜΑΡ. 'Άνοιγμα' μεν (επειδή ακούγεται ωραία), αλλά να μη μπορεί να εισέλθει και ανταγωνισμός. Ή είσαι σοσιαλιστής ή δεν είσαι.

  • -Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους, καθώς και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Δώσε και μένα μπάρμπα.  Οι πόροι για το φιλολαϊκό χουβαρνταλίκι λογικά θα προέλθουν από τον φόρο πολυτελείας.

  • - Ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

  • -Ουσιαστική εφαρμογή του «πόθεν έσχες».

Έφτασεεε. Τάκηηηη, μια μερίδα ηλεκτρονική διακυβέρνηση με μπόλικο "πόθεν έσχες" στο 3. Η πράσινη ανάπτυξη λείπει δυστυχώς (υπάρχει η έκδοση 'αειφόρος' με λίγη κοινωνική συνοχή bonus, though).

Φυσικά αυτά είναι μόνο λίγα από τα οικονομικά μέτρα που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά αλλά είναι ενδεικτικά του μεταφυσικού κλίματος που επικρατεί. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν δηλώσεις που έκανε η miss Ελλάς μετά την στέψη της, για την παγκόσμια ειρήνη και την εξάλειψη της φτώχειας.  Δυστυχώς για όσους πιστεύουν ότι μια γερή προσευχή μπορεί να μας σώσει, ο Θεός δεν υπάρχει ή αν υπάρχει δεν είναι διατεθειμένος να μας δανείσει ούτε ευρώ, όσο καλά κι αν διαπραγματευτούμε.  Οι ευχούληδες της πολιτικής, μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και είναι κρίμα να πέσουμε πάλι θύματα του ίδιου κόλπου μόνο και μόνο επειδή ο ταχυδακτυλουργός αυτή τη φορά έχει άλλο όνομα. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews